15 Şubat 2011 Salı

SGK Şeflik Sınavı İptali Mahkeme Kararı

SGK Şeflik Sınavı İptali Mahkeme Kararı


Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı tarafından 21.12.2008 tarihinde Şeflik kadrosu için yapılan Görevde Yükselme Sınavında sorulan (B kitapçığı) 57, 58, 74, 79, 45, 69, 32, 42, 48, 49, 50 soruların hatalı olduğu, eğitimde verilen ders notlarına uygun soru sorulmadığı, daha önce kurumca iptal edilen 3 soru daha bulunduğu ileri sürülerek anılan sınavın iptali mahkeme kararı.
       T.C.
          ANKARA
5. İDARE MAHKEMESİ

ESAS NO         : 2009/323
KARAR NO    : 2010/721


DAVACI                         :  ………..
 
DAVALI                         : SOSYAL GÜVENLİK KURUMU BAŞKANLIĞI - ANKARA        
VEKİLİ                          : ………

DAVANIN ÖZETİ        : Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı tarafından 21.12.2008  tarihinde Şeflik kadrosu için yapılan Görevde Yükselme Sınavında sorulan (B kitapçığı) 57, 58, 74, 79, 45, 69, 32, 42, 48, 49, 50 soruların hatalı olduğu, eğitimde verilen ders notlarına uygun soru sorulmadığı, daha önce kurumca iptal edilen 3 soru daha bulunduğu ileri sürülerek anılan sınavın iptali istenilmektedir.

SAVUNMANIN ÖZETİ       : Söz konusu sınav sorularında herhangi bir hatanın bulunmadığı davanın reddi gerektiği savunulmaktadır.

                                               TÜRK MİLLETİ ADINA

Karar veren Ankara 5. İdare Mahkemesi’nce, dosyanın tekemmül ettiği görülmekle yürütmenin durdurulması hakkında karar vermeksizin işin esasına geçilerek gereği görüşüldü:

            Dava, Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı tarafından 21.12.2008 tarihinde Şeflik kadrosu için yapılan Görevde Yükselme Sınavında sorulan (B kitapçığı) 57, 58, 74, 79, 45, 69, 32, 42, 48, 49, 50 soruların hatalı olduğu, eğitimde verilen ders notlarına uygun soru sorulmadığı, daha önce kurumca iptal edilen 3 soru daha bulunduğu ileri sürülerek anılan sınavın iptali istemiyle açılmıştır.   

            Sosyal Güvenlik Kurumu Personeli Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Yönetmeliği’nin 16. Maddesinde “(1) Görevde yükselme eğitimi aşağıdaki konuları kapsar:  a) Türkiye Cumhuriyeti Anayasası; 1) Genel esaslar, 2) Temel hak ve ödevler, 3) Devletin temel organları. b) Atatürk ilkeleri ve inkılap tarihi ve ulusal güvenlik. c) Devlet teşkilatı ile ilgili mevzuat, ç) 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu ile ilgili mevzuat. d) Türkçe dil bilgisi ve yazışmayla ilgili kurallar. e)Halkla ilişkiler ve davranış kuralları, f) Mesleki etik ilkeler, Kurumun görevleri ve ilgili mevzuatı ile atama yapılacak kadronun görev alanı ve niteliğine uygun konular. (2) Görevde yükselme yazılı sınav sorularının;  % 30’u yukarıdaki fıkranın (a), (b), (c), (ç) ve (e) bentlerinde yer alan konulardan, % 70’i ise (f) bendinde yer alan konulardan unvan değişikliği yazılı sınav soruları da (f) bendinde yer alan atama yapılacak kadronun görev alanı ve niteliğine uygun konularda oluşur.” hükmüne, 17. Maddesinde, “  (1) Görevde yükselme ve  unvan değişikliği sınavı yazılı olarak yapılır. Sınav, Kurum tarafından Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığına (ÖSYM), Milli Eğitim Bakanlığına ve Yükseköğretim kurumlarından birine yaptırılır. ( 2) Sınavlar yalnızca sınav açılan birim ve unvan için geçerlidir. (3) sınavı başarmış sayılabilmek için yazılı sınavda 100  tam puan üzerinden en az 70 puan almış olmak şarttır. Başarı listesi en yüksek puandan başlamak üzere düzenlenir. Ancak başarı puanlarının aynı olması halinde atanacak personel Ek-1 değerlendirme formuna göre puanlama yapılarak belirlenir. Bu durumda da puanların eşit olması halinde ise sırasına göre, hizmet süresi fazla olan ve son sicil notu yüksek olan tercih edilir.” Hükmüne yer verilmiştir.
           
            Dosyanın incelenmesinden, davalı idarece 21.12.2008 tarihinde Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Teknolojiler Genel Müdürlüğü’ne, yaptırılan şeflik kadrosu  Görevde Yükselme Sınavına katılan ve 66,250 puan alarak başarısız sayılan davacı tarafından, sınavda sorulan (B kitapçığı)  57, 58, 74, 79, 45, 69, 32, 42, 48, 49, 50 soruların hatalı olduğu, eğitimde verilen ders notlarına uygun

   T.C.
          ANKARA
5. İDARE MAHKEMESİ

ESAS NO         : 2009/323
KARAR NO    : 2010/721

soru sorulmadığı, daha önce kurumca iptal edilen 3 soru daha bulunduğu ileri sürülerek anılan sınavın iptali istemiyle bakılan davanın açıldığı anlaşılmıştır. 
Uyuşmazlık konusu sınavda toplam 80 soru sorulduğu, bu soruların 56’sının görev alanı konularından olup, kalan 24 sorunun ise Türkiye Cumhuriyeti Anayasası,  Genel esaslar, Temel hak ve ödevler,  Devletin temel organları,  Atatürk ilkeleri ve inkılap tarihi ve ulusal güvenlik, Devlet teşkilatı ile ilgili mevzuat,  657 sayılı Devlet Memurları Kanunu ile ilgili mevzuat, Türkçe dil bilgisi ve yazışmayla ilgili kurallar, halkla ilişkiler ve davranış kuralları ile ilgili olduğu, öte yandan ilgili mevzuatında, eğitim notlarında yer alan konular haricinde sınav sorusu hazırlanamayacağına ilişkin bir hüküm bulunmadığı anlaşıldığından, sınavda sorulan soruların belirlenmesinde bu yönüyle yukarıda zikredilen Yönetmeliğe aykırı bir husus görülmemiştir.
Öte yandan davacının hatalı olduğunu ileri sürdüğü sorularda, hata bulunup bulunmadığı hususunun açıklığa kavuşturulması amacıyla Mahkememizin 24.04.2009 günlü ara kararıyla bilirkişi incelemesi yaptırılmasına karar verilmiş olup, Gazi Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Kadir Arıcı, Prof. Dr. Nizamettin Aktay ve Doç. Dr. Aydın Başbuğ’a yaptırılan bilirkişi incelemesi sonucunda düzenlenen ve 20.01.2010 günü kayda giren bilirkişi raporunda özetle, 32. sorunun iki adet cevabı bulunduğu, 49. sorunun açık olmadığı ve test tekniğine uygun hazırlanmadığı, dolayısıyla iki adet doğru cevabı bulunabileceği, 50. sorunun test tekniğine uygun hazırlanmadığı ve iki adet doğru cevabı bulunduğu ve 58. sorunun cevabının ise cevap anahtarında belirtilenin aksine (d) şıkkı olduğu; 42, 45, 48, 57, 69, 74 ve 79. sorularda ise herhangi bir hata bulunmadığı belirtilmiş, rapora davalı idarece yapılan itiraz yerinde görülmemiş, davacı tarafından yapılan itirazda 45, 69 ve 74. sorulara ilişkin olarak ileri sürülen hususları açıklığa kavuşturmak üzere Mahkememizin 17.02.2010 günlü ara kararıyla bilirkişilerden ek rapor talep edilmiş, 12.03.2010 günü kayda giren ek raporda anılan sorularda hata bulunmadığı yönünde görüş bildirilmiş, her iki raporda ortaya konan açıklamalar Mahkememizce de uygun bulunarak hükme esas alınacak nitelikte görülmüştür.
Bu durumda uyuşmazlık konusu sınavda sorulan 32, 49, 50 ve 58. soruların hatalı bulunduğu, davalı idare tarafından da daha önce 3 sorunun hatalı bulunduğu hususu göz önüne alındığında, anılan sınavın tümünün iptali gerektiği sonucuna varılmıştır.
Açıklanan nedenlerle, dava konusu işlemin iptaline, aşağıda dökümü yapılan yargılama giderinden 99,00 TL posta gideri ile 320,00 TL bilirkişi ücretinin davalı idareden alınarak davacıya verilmesine, yürütmenin durdurulması hakkında karar verilmediğinden 25,60 TL harç ile davalı idare harçtan muaf tutulduğundan 31,20 TL harcın ve de artan posta ve bilirkişi ücretinin isteği halinde davacıya iadesine,  kararın tebliğinden itibaren 30 gün içerisinde Danıştay’a temyiz yolu açık olmak üzere 21.05.2010 tarihinde oybirliği ile karar verildi.



Başkan                                       Üye                                                           Üye


YARGILAMA GİDERLERİ                               :
Başvurma harcı                                          15,60 TL
Karar Harcı                                                15,60 TL   
Bilirkişi Ücreti                                         320,00 TL      
Posta Gideri                                               99,00 TL 

TOPLAM                                                450,20 TL 

56 ŞİRKET 50 BİN KİŞİYİ İŞE ALACAK

56 ŞİRKET 50 BİN KİŞİYİ İŞE ALACAK


Ekonomist Dergisi 56 özel şirketi kapsayan bir araştırma yaptı. Bu 56 şirket 2011 yıiı içinde toplam 50 bin kişiyi işe alacak. İşe almalar özellikle perakende, bankacılık, inşaat, telekomünikasyon, enerji, sağlık ve hızlı tüketim malları sektörlerinde olacak.
Listenin ilk 6 sırasında şu şirketler var Migros 6 bin, LC VVaikiki 4 bin 600, TAB Gıda 2 bin 850, CarrefourSA 2 bin 500, VARYAP 2 bin 500 ve Zorlu Holding 2 bin 500.

Bu yıl 56 şirket 50 bin kişi alacak Ekonomideki olumlu sinyaller özel sektörü harekete geçirdi. Krizde istihdamını azaltan şirketler eski seviyelerine dönmeye başladı. Türkiye'deki 56 şirketle yapılan istihdam araştırmasında bu yıl 50 bin kişinin işe alınacağı ortaya çıktı.

Büyük ölçekli şirketler işe alımlarda daha etkili olacak. Toplu alımlara yeniden başlayan büyük şirketler özellikle yönetici adayı ve satış kadrolarını güçlendirmeye odaklanacak. Haftalık Ekonomist Dergisi'nin gerçekleştirdiği araştırma ile uluslararası yatırımların yeniden hız kazanmasıyla yabancı şirketlerin çeşitli kadrolarmdaki alımlarını hızlandırdığı, bu yıl işe alımları şirket birleşmelerinin tetikleyeceği ortaya çıktı.I ? Perakende birinci sırada Araştırmaya katılan 56 şirketin yaratacağı istihdam bu yıl 50 bin kişi olarak belirlendi. Özellikle perakende, bankacılık, inşaat, telekomünikasyon, enerji, sağlık ve hızlı tüketim malları sektörlerinde alımların yoğun olmasının beklendiği kaydedilen araştırmada, en yoğun alım yapacak sektörün perakende olacağı, perakendeyi bankacılık sektörünün izleyeceği belirtildi. Migros 6 bin kişi alacağını duyururken, LC Waikiki 4 bin 600, Carrefoursa ise 2 bin 500 kişi alacağını açıkladı.

Özel sektörün yeniden yapılanmaya yoğunlaştığının vurgulandığı araştırmada krizde istihdamlarını azaltan şirketlerin eski istihdam seviyelerine yeniden çıkma çabası içinde olduğu bilgisi verildi. Araştırmaya ilişkin şu bilgiler dikkat çekti: "Şirketlerin önemli bölümü ara kademe yöneticilerine ihtiyaç duyuyor. Şirketler ve insan kaynakları uzmanları 2010'un ikinci yarısından itibaren işe alımlarda başlayan hareketliliğin ekonomideki olumlu havaya paralel olarak 2011'de de süreceğini belirtiyor."

Posta

Sözleşmeli Personellere Eğitim Sebebiyle Tayin Hakkı

Sözleşmeli Personellere Eğitim Sebebiyle Tayin Hakkı

Kamu kurum ve kuruluşlarında tayin kısıtlamaları bulunan Sözleşmeli Personellere yargıdan müjde geldi.
Bursa Idare Mahkemesi, kendi meslegi ile ilgili üst ögrenimine devam edebilmek için tayin isteyen sözlesmeli personeli hakli buldu.

Saglik-Sen'in üyesi adina açtigi davada mahkeme, üst ögreniminin bulundugu ile tayin isteyen ortopedi teknisyeninin talebini, sözlesmeli personel çalistirma esaslarinda olmadigi için reddeden idarenin islemini iptal etti. Mahkeme iptal kararinda, yüksekögrenimin tesvik edilmesi ve sunulan hizmetin daha kaliteli hale getirilmesinin idare açisindan anayasal bir zorunluluk olduguna dikkat çekti.

Saglik-Sen Genel Baskani Mahmut Kaçar, mahkemenin üst ögrenim nedeniyle tayin talebinde bulunabilecegi yönündeki kararinin önemli oldugunu belirterek, "Kadrolu-sözlesmeli ayrimini ortadan kaldirmak amaciyla Saglik Bakanligi tarafindan hazirlanan Sözlesmeli Personel Yasa Taslagi'nda bu ve benzeri yargi kararlari dikkate alinmalidir" dedi.


Kamudanhaber

MEB 12 Şubat Ehliyet sınav soruları ve cevap anahtarı - Açıklandı!



MEB 12 Şubat Ehliyet sınav soruları ve cevap anahtarı - Açıklandı!

MEB Eğitek 12 Şubat Ehliyet sınav soruları ve cevap anahtarı eşzamanlı yayınlanma sayfası için tıklayın. MEB 12 Şubat Ehliyet sınavı soruları kitapçığı online olarak www.meb.gov.tr adresinden yayınlanacak ve 12 Şubat Ehliyet soruları için adaylar hala bekletiliyor..
MEB Eğitek tarafından yapılan ve 2011 yılının ilk ehliyet sınavı olan 12 Şubat Ehliyet sınavı sonrasında adayların merakla beklediği, sorular ve cevap anahtarını içeren pdf formatındaki soru kitapçığı hala yayınlanmadı. 12 Şubat Ehliyet sıanvına giren binlerce aday kitapçığın yayınlanmamasından dolayı MEB'e büyük tepki gösteriyorlar. ÖSYM ve MEB'in sonuçları ve kitapçıkları yayınlamadaki bu tutumu değişmezken artık bu bekleyişlerin cansıkıcı bir hal aldığı da kesin
12 Şubat Ehliyet sınavı soruları ve cevapları için bekleyen adaylar biranönce sorulara verdikleri cevapları kontrol etmek isterlerken, MEB tarafından açıklanmayan kitapçık merakla bekleniyor. 12 Şubat Ehliyet sınav sonuçları ise 26 yada 27 Şubat tarihinde www.meb.gov.tr adresinden adaylara duyurulması bekleniyor.
12 Şubat Ehliyet sınavına katılan adaylar cevapladıkları testlerden 70 ve üzeri not almaları halinde başarılı sayılacaklar, ehliyet sınav sonuçları açıklanmasından 1 hafta sonra direksiyon sınavına katılacaklar ve bu sınavıda başarıyla geçmeleri halinde sertifika almaya hak kazanacaklar. Ehliyet sınavı sonrası sertifikalarını alan adaylar 1 yıl içerisinde sürücü belgesi harcını yatırarak ehliyetlerini alabilecekler. Herhangi bir test kategorisinden başarısız olan aday sadece o teste tabi tutulacak fakat birsonraki sınavı beklemesi gerekecek.

12 Şubat 2011 Tarihli Motorlu Taşıt Sürücü Adayları Sınavı Soru Ve Cevapları


Bu yıl içerisinde yapılacak diğer sınav tarihleri, 16 Nisan, 2 Temmuz, 20 Ağustos, 22 Ekim ve 10 Aralık.
Ehliyet sınav soruları ve cevaplarını bu sayfadan açıklandığı anda hızlı bir şekilde indirebilirsiniz...

Popüler Yayınlar

Etiketler

17 ölümün üç olası nedeni (1) 2 Bin Öğretmen Çocuğunun Bursu İptal (1) 2 bin sözleşmeli öğretmen kadro (1) 2011 (1) 2011 Bütün Sınav Soruları ve Cevapları Online Çöz (1) 2011 YLS Başvuru Tarihleri (1) 2011- Zorunlu Yabancı Dil Hazırlık Sınıflarında Başarısız Olan Öğrencilerin Türkçe Öğretim Yapan Yükseköğretim Programlarına Yerleştirilmeleri (1) 2011-Adalet Bakanlığı Avukatlar İçinAdli Yargı Hâkim ve Savcı Adaylığı Yarışma Sınavı (1) 2011-ÖSYS Ek Yerleştirme tercihleri 3 Ekimde başlıyor (1) 2011-SINAV TAKVİMİ ÖSYM YENİ (1) 2012 yılı Mart ayında açıklanacak (1) 45 bin yeni iş çağrı merkezi (1) 5 milyon dolar (1) 53 üniversiteye formasyon dersi geliyor (1) 56 ŞİRKET 50 BİN KİŞİYİ İŞE ALACAK (1) 6111 Sayılı Af Yasası Uzatıldı (1) 6111 Sayılı Torba Yasa Uzatıldı (1) Abant İzzet Baysal Üniversitesi Öğretim Üyesi Alım İlanı (1) ACEA: 2011 yılı otomotiv sektörü görünümü bölgelere göre farklı (1) Açıköğretim Harçları yüzde 50 indirim (1) ales (1) ALES 2011 BAŞVURU (1) Ales Sınavına Kimler Başvurabilir (1) Anadolu Üniversitesi Sözleşmeli Personel Alım İlanı (1) Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Alım İlanı (1) Antalya Polis Moral Eğitim Merkezi Aşçı Alım İlanı (1) AÖF 2011 sınav sonuçları ne zaman açıklanacak (1) başvuru (1) Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Sözleşmeli Personel Alım İlanı (1) Burak Kut Cansen Yeni Bebek Aden Bucan (1) Cine 5'e 40 (1) Çal Belediyesi Geçici Beden İşcisi Alım İlanı (1) Danıştay (1) Demet Sağıroğlu'na 5 ay hapis cezası (1) Ehliyet Sınav Soruları ve Cevap Anahtarları (1) El Cezire Türk'ten (1) Engellilere merkezi sınav Temmuz 2012 ayında geliyor (1) Ersin Korkut Uludağ (1) Galatasaray Lisesi Liseli Kıvılcım üyesi Karne Ateş (1) GİRESUN BELEDİYE BAŞKANLIĞI İTFAİYE ERİ MEMURU ALIM İLANI (1) İDARİ UZMAN YARDIMCILIĞI GİRİŞ SINAVI İLANI (1) İnebolu Belediyesi Teknisyen ve Turizm Danışma Elemanı Alımı (1) İstanbul Üniversitesi Sözleşmeli Personel Alım İlanı (1) K.K.K 43. Bakım Merkezi Kom. 27 İşçi Alım İlanı (1) Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Öğretim Üyesi Alım İlanı (1) Kayseri Çiftlik Belediyesi İtfaiye Eri Alım İlanı (1) Kıvanç Tatlıtuğ ABD film James Cameron (1) KKTC BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan Kıbrıs (1) KPDS Sınavı için Ne Kadar Puan Almak Gerekir (1) kpss yaş şartı (1) KPSS-2011/5 Çevre ve Orman Bakanlığı Tercih Kılavuzu (1) MEB 12 Şubat Ehliyet sınav soruları ve cevap anahtarı - Açıklandı (1) memura getirilen suç ihbar etme yükümlülüğünü iptal etti (1) Memurlar Bedelli Askerlik İstiyor (1) Mısır da Göstericiler tankları bırakmıyor (1) Midyat Belediyesi Geçici Beden İşcisi Alım İlanı (1) MİT Erkek İstihbarat Uzman Yarımcısı Alım İlanı (1) Ortaöğretim Önlisans KPSS Yerleştirme Sonuçları 11 Şubat 2011 (1) ÖSYM 2011 KPSS Tercih kılavuzu (1) ÖSYM 2011 SINAV TAKVİMİ (1) ÖSYM 2011 SINAV TARİH ÜCRET 2011 SINAV TAKVİMİ (1) ÖSYM 2012 Sınav Takvimi STS ÜDS YGS ALES KPDS LYS KPSS (1) POMEM'e öğrenci alım takvimi (1) Referans mektubu nasıl ve neden yazılır (1) SGK Şeflik Sınavı İptali Mahkeme Kararı (1) Sibel Tüzün Engin Güven Elaya Amber Boşanma (1) Sinem Kobal Taciz (1) Sözleşmeli Personellere Eğitim Sebebiyle Tayin Hakkı (1) şart (1) TİGEM CEYLANPINAR İŞLETMESİ İŞÇİ ALIMI (1) Torba Yasa ve Üniversite Affı (1) Türkiye Belediyeler Birliği Büro Memuru Alımı (1) ÜDS (Üniversitelerarası Dil Sınavı) Ne Zaman 2011 (1) Ünlü şarkıcı Rihanna Eşcinsel (1) Üstün yetenekli öğrenciler aranıyor Burs (1) YGS Sınavı Sonuçları 2011 ÖSYM (1) Zafer Kalkınma Ajansı Personel Alım İlanı (1)